Składniki:
5 dag drożdży
100 g masła
500 g mąki
150 ml mleka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1 jajko
Jak zrobić?
Drożdże mieszamy z łyżką cukru i dwiema łyżkami mleka/ śmietany. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło roztapiamy, mleko podgrzewamy. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy nasze utarte żółtka, przesiewamy mąkę. Dodając ostudzone mleko, wyrabiamy ciasto. Na koniec do wyrobionego ciasta, dodajemy masło. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na kształt okręgu i wycinamy trójkąty. Nakładamy marmoladę i zawijamy w stronę wierzchołka. Tak zawinięte rogale wkładamy do piekarnika na 20 min i 180 stopni. Pamiętajcie, aby rogaliki w środku i na wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Ładnie się skleją i osiągną złocisty kolor.
pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńIdealne.mozna dwa na wynos?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwyglądają znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńcudne te rogaliki :) mniam!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły ! :) Cudowne
OdpowiedzUsuńJakie okazałe! Na śniadanie nie ma nic lepszego niż ciepły i chrupiący rogalik z dżemem... :)
OdpowiedzUsuńTo najlepszy przepis na rogaliki w ciasta drożdżowego jaki znam!!!
OdpowiedzUsuńZa pozwoleniem kilka wskazówek: ciasto nie wyrasta tak jak zwykle to bywa, mnie z tej porcji wyszło szesnaście rogalików, po 15 min wyłączyłam piekarnik i pięknie doszły, 500g mąki to trzy szklanki. Zamiast świeżych jagód użyłam jagód w syropie np. z Biedronki (żeby wykorzystać jagody łącznie z syropem trzeba podprowadzić je do wrzenia, tylko delikatnie żeby się nie rozpadły i zagęścić ok 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej). Jutro robię nową porcję bo te rozeszły się jeszcze na ciepło. Polecam ten przepis, tylko ten!!!
My oprócz tego na rogaliki polecamy również inne przepisy.
OdpowiedzUsuńrzeczywiscie b.dobry przepis juz drugi raz pieke
OdpowiedzUsuń