4/30/2013

Knedle ze śliwkami czyli farsz zachodzącego słońca

Pierwszy raz robiłam knedle!  Moja wiedza ograniczała się do tego, jak powinny smakować. 
Jak powinny wyglądać? Trochę to olałam i poszłam w powleczone ciastem, śliwowe, obrane ze skórki ćwiartki.  Ciasto to mąka pszenna z odrobiną drożdży, soli i cukru. Plus rzecz jasna woda.  Wrzucone na wrzątek, dochodzą po 3 może 4 minutach. To tyle, ile czasu zajmuje ubicie bitej śmietany, z którą smakują na tyle przepysznie, że zastanawiam się czy na to zasługuję, dając od siebie tak niewiele. 

Ogólnie świetna opcja na ciepłe dni.

Śliwki- te ogromne, wystarczyły 3 na 12 knedli.
Bita śmietana- śmietanka deserowa łaciata.
Ciasto- jak do pierogów.






Przywołujemy wiosnę!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...