4/11/2013

Kruche babki.

Chcę tylko napisać, że odkąd je zrobiłam minęło osiem minut i już ich nie ma.







Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
100 gr zimnego masła
2 żółtka
jogurt
200 ml śmietanki łaciatej 30%


Jak zrobić?

Mieszamy składniki na ciasto do powstania pszennej kuli. Jeżeli dobrze się nie toczy, możemy dolać trochę zimnej wody. Obkładamy folią aluminiową i wkładamy na 30 min do lodówki. Wałkujemy ciasto i wypełniamy nim foremki do babek. Do pieca na 20 min (180 stopni), lub do prodiża na 35 min (tak było w tym wypadku).

Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier puder (ilość wg. uznania). Ja dodałam także trochę kakao. Pod bitą śmietanę jogurt z owoców leśnych. Na wierzch trochę maku i o, koniec.


Babki i babeczki

2 komentarze:

  1. prześliczne babeczki, chodzą za mną takie już od dłuższego czasu :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...