Składniki do ciasta:
200g mąki pszennej
200g cukru
180g masła
2 jajka
1 łyżeczka, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
szczypta soli
Składniki na polewę:
200ml śmietanki kemowej (30%)
350g kremu orzechowego
4 łyżki masła
Sposób przygotowania ciasta.
W misce za pomocą miksera ubijamy jajka, masło i śmietanę. Do masy dodajemy przesypane przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy i dodajemy czekoladę roztopioną na parze. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku na blasze (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) przez 30 min w temperaturze 180 stopni.
Sposób przygotowania polewy.
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i mieszamy z kremem orzechowym i masłem. Mieszamy do rozpuszczenia. Jeżeli polewa jest za rzadka dodajemy kakao.
Fajnie wygląda ta orzechowa skorupka na wierzchu, choć wydaje mi się troche niepraktyczna jednak..
OdpowiedzUsuńPyszności!!!
OdpowiedzUsuńmmmm czekolada i orzechy... Na cieście! ODLOT!
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda. I jakie ładne orzechy do dekoracji, w sklepach się takich nie spotyka. :)
OdpowiedzUsuńwspaniały :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za wszystkie komentarze, tym bardziej, że torcik w ostatecznej wersji miał być wysoki i wyglądać zupełnie inaczej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń