Od dawna chcieliśmy zrobić własne bagiety lub buły i przyszedł czas, że w końcu udało nam się za to zabrać. Zapach, który towarzyszył wypiekaniu i zaglądał w każdy kąt domu był co najmniej zachwycający. Jeżeli zatem macie ochotę wypiec sobie własnoręcznie bułkę do hamburgera, bagietkę na kolację czy po prostu chleb na śniadanie, nic prostszego.
Składniki na dwa chlebki:
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki masła
1 szklanka ciepłej wody
25g drożdży
2 łyżeczki soli
5 i pół szklanek mąki
Sposób przygotowania:
Po odstawieniu zagotowanego mleka dodajemy do niego cukier oraz masło. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia się, dolewamy ciepłej wody i odstawiamy wszystko na 10 min do ostygnięcia. Dodajemy drożdże i sól. Miksując dodajemy powoli mąkę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia ciasta. Gdy ciasto już trochę podrośnie wyciągamy je z miski i formujemy chlebki/bagietki/bułki. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na niej oddalone od siebie ciasta (coby sobie nie dały buzi) i odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 min. Gdy bagietki już wyrosną możemy je ozdobić makiem lub ziarnami słonecznika. Pieczemy przez 15 min w 250 stopniach, i zmniejszając temperaturę do 200 stopni kolejne 15 min.
Ostatnio przekonałem się, że domowe pieczywo smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMoje przygotowy z chlebem, można znaleźć na moim blogu (www.kulinarnyblog.pl)