3/02/2013

Hamburgery.


Ostatnimi czasy w dużych miastach zagęściło się od hamburgerowi.  Paradoksalnie maczają w tym paluchy głównie  hipsterzy (WTF?),co widać po wystroju, strojach, cenach. Napuszone piozdaki zza lady ćwierkają mi jakie to mają dobre mięso i to ma niby usprawiedliwić cenę 26 zeta za kanapkę? Tak jakby wynaleźli hamburgera na nowo i sprzedawali coś o czym nie mamy pojęcia,  coś nie do odtworzenia w domu i co najśmieszniejsze, nie do oszacowania kosztów. Trochę się zdenerwowałem ale dzięki temu będzie przepysznie.

Idziemy do mięsnego. Kupujemy  pół kilo ładnego mięsa wołowego (z łopatki albo np. udziec), następnie prosimy panią, żeby nam zmieliła na miejscu. Najlepiej dwa razy. Ta ilość mięsa będzie kosztować gdzieś  15zł i starczy na 4 normalne „kotlety” albo dwa tak przegięte potwory  jak  na zdjęciach.

Z mięsem wracamy do domu rozmyślając po drodze  o tym, że na tacce w supermarkecie byśmy takiego nie kupili i, że to tylko tego info brakowało nam do zrobienia prawdziwego kota. Myślimy też o tym, że doprawiamy je tylko solą i pieprzem. Jeżeli chodzi o formowanie to robię to w rękach potem kładę na delikatnie natłuszczoną szklaną deskę do krojenia (gładką). Uklepuje/ spłaszczam /dopieszczam i odwracam deskę z talarem mięsnym nad rozgrzaną  patelnią i jeżeli sam się nie odlepi to pomagam delikatnie nożem.  Smażymy, aż się spoci krwią i będzie ładnie brązowo szarawy.

Sos. Majonez i ketchup z przewagą tego pierwszego, doprawiony czosnkiem , pieprzem, solą, chili i ziołami.

Dodatek. Do naszych hamburgerów wygenerowaliśmy placki ziemniaczane jako jedną z warstw. Zawsze lubiłem tę opcje w maku.   Należy w tym celu zetrzeć na tarce(duże oczka do sera)  potrzebną ilość ziemniaków i z pięć razy mniejszą ilość cebuli, następnie dodać troszkę mąki, soli i pieprzu.

Resztę to już wiecie.











1 komentarz:

  1. Najdroższy Hamburger :)1 października 2013 03:38

    Hamburger wygląda rewelacyjnie. Świetna opcja z tym plackiem :) nie robiłem tak nigdy ale dobrze wysmażony może dawać świetną chrupkość :) co idealnie kontrastuje z soczystym mięsem :) Plus dla Ciebie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...