2/27/2013

Tarta espresso

Spód :
500 g mąki
250g masła roślinnego
Duża szczypta soli i cukru
Pół szklanki wody
Kakao

Wyrabiamy ciasto i wstawiamy je do lodówki do schłodzenia (ok.20 min). Wykładamy nim formę, widelcem równomiernie nakłuwamy dno. Przykrywamy folią aluminiową i dociążamy (np. monetami). Pieczemy  30 min. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki oraz folię i dopiekamy 10 min.

Masa:
1 opakowanie śmietanki  
1 serek waniliowy
Mała filiżanka espresso
3 czekolady

Ubijamy na pianę śmietankę, dodajemy serek i jedną małą szklankę espresso. Do tego trzy zmielone czekolady. Tak przygotowaną masę odstawiamy do lodówki.

Spód bezowy :  Piana ubita z  trzech białek  z dodatkiem cukru pudru i kakao . Piankę wykładamy na folię aluminiową i suszymy w piekarniku.

Gdy wszystkie warstwy są już gotowe przekładamy na zmianę. Spód, masa espresso, spód bezowy, masa espresso, i posypka czekoladowa.









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...