Spód :
500 g mąki
250g masła roślinnego
Duża szczypta soli i cukru
Pół szklanki wody
Kakao
Wyrabiamy ciasto i wstawiamy je do lodówki do schłodzenia (ok.20
min). Wykładamy nim formę, widelcem równomiernie nakłuwamy dno. Przykrywamy
folią aluminiową i dociążamy (np. monetami). Pieczemy 30 min. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki
oraz folię i dopiekamy 10 min.
Masa:
1 opakowanie śmietanki
1 serek waniliowy
Mała filiżanka espresso
3 czekolady
Ubijamy na pianę śmietankę, dodajemy serek i jedną małą
szklankę espresso. Do tego trzy zmielone czekolady. Tak przygotowaną masę
odstawiamy do lodówki.
Spód bezowy : Piana
ubita z trzech białek z dodatkiem cukru pudru i kakao . Piankę
wykładamy na folię aluminiową i suszymy w piekarniku.
Gdy wszystkie warstwy są już gotowe przekładamy na zmianę. Spód, masa espresso, spód bezowy, masa espresso, i posypka czekoladowa.
Zakochałam się bez pamięci... Idealna!
OdpowiedzUsuń