7/15/2013

Sernikowe tartaletki

Z zamiarem zrobienia słodkich tartaletek krzątałam się po kuchni już od bardzo dawna. Jednak w zakamarkach mojej kuchni brakowało foremek. I pewnego dnia spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Schodząc do piwnicy po kolejną porcję słoików do ogórków na głównej i mojej ulubionej półce w piwniczce ujrzałam cztery formy do moich tartalet, które gdzieś tam z tyłu głowy cały czas mi towarzyszyły. Zatem rzuciłam ogórki w kąt i pracowicie zabrałam się do wypiekania truskawkowych miniaturek. Pierwsze spody nie wyszły idealnie, bez odpowiedniego wyłożenia ich czymś ciężkim, miejsce, które docelowo miało być wypełnione sernikową masą, zniknęło i zamieniło się w pulchne ciastka. Na szczęście w kuchni w porę zjawił się mój partner trzymając w ręku całe pudełko gwoździ i tak szczęśliwie dotarliśmy do celu, jeżeli chodzi o wypiek spodów.

Składniki:

Spody:
1 szklana mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
100 gram zimnego masła
2 żółtka

Masa sernikowa:
3 jajka
0,5 l mleka
mała śmietana 18%
pół szklanki cukru 
cukier wanilinowy
pół kostki masła

Jak zrobić?

Spody:
Składniki na ciasto mieszamy do powstania jednolitej kulki. Jeżeli mamy problem z wyrobieniem ciasta, wskazane jest dolać troszkę zimnej wody. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. Po ochłodzeniu ciasta wałkujemy i wykładamy formy do tartaletek. Wstawiamy do piekarnika na 20 min i 180 stopni, wcześniej nakładając na surowe jeszcze ciastka folię aluminiową i coś ciężkiego np. gwoździe. Po 20 min, jeżeli spody nie dopiekły się idealnie przez dociążenie, możemy potrzymać je jeszcze przez około 5 min w piekarniku.

Masa sernikowa:
Pierwszy etap: jajka i śmietanę miksujemy, po czym dodajemy powoli do gotującego się mleka. Na wolnym ogniu mieszamy powoli do powstania grudek serowych. Koniecznie mieszajmy wolno, aby nie rozbijać sera, tylko ochronić przed przypaleniem. Ser wlewamy do durszlaka. Suchy ser odstawiamy do ostygnięcia następnie do lodówki.

Drugi etap: pół kostki masła miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy wcześniej przygotowany, zimny ser z lodówki i mieszamy wszystko razem. Tak przygotowanym serniczkiem wykładamy spody tartaletek i ozdabiamy ulubionymi owocami.

Smacznego !








3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...