4/03/2015

Żurek w chlebie




Żurku nikomu nie trzeba przedstawiać.  Niektórzy są zwolennikami tego gęstszego, niektórzy rzadszego. Jedno jest pewne i wspólne dla Wielkanocy i tej zupy. Jest to jajko. Kluczem do sukcesu jest dobra biała kiełbasa, o którą coraz ciężej w naszych sklepach. Powinna zawierać co najmniej 80% mięsa wieprzowego.  Poniżej przepis na szybki żurek, w pachnącym chlebie.

Składniki na 2,5 litra zupy.
butelka zakwasu
plastry z 4 białych kiełbas
dużo majeranku
czosnek
sól do smaku
jajka
2 litry bulionu warzywnego (ale niekoniecznie)

Jak zrobić?
Do bulionu wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Gotujemy około 30 min dodając majeranek oraz czosnek. Dolewamy zakwas i gotujemy około 10/ 20 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...