9/29/2014

Grzyby marynowane


 






Skoro już mowa o przetworach, a i pogoda pozwala na uzupełnianie leśnych, koszykowych zbiorów, warto uzupełnić też kolejne słoiki. Czym? Marynowanymi grzybami. Od jakiegoś czasu zajadam się grzybami z octu. Nie tylko w święta i nie tylko jako dodatek do innych dań. Uwielbiam widelcem wyciągać grzybki z pysznej octowej zalewy. Przetestowałam już wiele słoików, które wychodziły z różnych rąk, zupełnie różnych od siebie pań domu. Nikogo nie zaskoczę, jeśli napiszę, że najlepsze grzyby w occie robi moja mama. W tym roku zdecydowałam się podnieść rękawice i spróbować dorównać smakiem jej grzybkom, które co roku dumnie reprezentują spiżarniane półki. Z Wami też dzielę się przepisem, bo uważam, że watro spróbować.

Składniki:
świeże grzyby leśne
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 szklanki wody 
10 kulek pieprzu
ziele angielskie
liść laurowy
sól do smaku

Jak zrobić?
Kiedy już wiemy, że grzyby są czyste i bez robaków, możemy przygotować zalewę. Gotujemy wodę zmieszaną z octem, cukrem, cebulą pokrojoną w ćwiartki i pozostałymi przyprawami. Grzybki gotujemy w osolonej wodzie około 10 min. Odcedzamy je i szybko wrzucamy do gotującej się zalewy. Znów czekamy około 10 minut. Teraz możemy już przelewać grzybki do naszych słoików. Postarajcie się, aby w każdym słoiku znalazł się kawałek cebuli, pieprz, a także ziele angielskie.



Grzyby

1 komentarz:

  1. blog jest cudny!! a zdjęcia obłędne. Nie przestawajcie dodać postów! chcemy więcej

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...