5/10/2013

Czekoladowe ciasto meksykańskie

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
3/ 4 szklanki cukru
125 g masła
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g orzechów włoskich
50 g startej czekolady
3 jajka (osobno żółtka i białka)
250 g pokrojonego w kostkę mango (u mnie banan)
50 ml wody
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Jak zrobić?
Do podgrzanej w garnku wody dodajemy cukier, kakao i masło. Czekamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia.  

Do masy dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz papryką. Mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję i dodajemy orzechy oraz mango (lub inny owoc). Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka.  Pieczemy w piekarniku przez 50 minut w 170 stopniach. 



7 komentarzy:

  1. przepis ze strony Lidla, nie? Też się przymierzam do tego ciasta. Nie napisałaś jak wrażenia? Smaczne? Wilgotne czy suche? Bo nie wiem czy warto piec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mirabelko przepyszne, wilgotne ciacho, polecam dodać jeszcze więcej orzechów i jeszcze więcej owoców niż jest napisane na stronie/w gazetce L. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację jest u Ciebie pysznie. Ciasto z papryką ?! Muszę koniecznie spróbować:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada oszalamiajaco,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie czekoladowo, musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękujemy za wszystkie wystawione komentarze, jest nam naprawdę miło :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...