11/03/2012

Słodkie i Sałatki

Przesłodkie sernik na zimno i tort o tajemniczym przepisie.

Aby wymalować serniczek potrzebujemy 1l mleka, 6 całych jaj, śmietanę 18%, 2 galaretki, szklankę cukru pudru (do tego cukier wanilinowy), masło, herbatniki/ biszkopty i owoce. 

Do gotującego się mleka dodajemy zmiksowane jajka i śmietanę. Gotując na małym ogniu czekamy na pojawiające się bardzo powoli serkowe wyspy. Kiedy zdecydujemy, że mamy już wystarczającą ilość lądu serowego odcedzamy to na durszlaku i odstawiamy do lodówki. Zimny serek miksujemy z masłem, szklanką cukru pudru i cukru wanilinowego. Na blasze ułożymy herbatniki (wytaplane w wodzie z cytryną), pokryjemy naszą śnieżną masą, ułożymy owoce, zalejemy galaretką, odstawimy do lodówki i zaczekamy, aż będzie można już jeść.





Trzy sałatkowe wariaty to gyros, tortellini z grzybami oraz sałatka no name.

Gyros to pokrojona cieniutko kapusta pekińska, przykryta ostudzonym mięskiem (filet z kurczaka) usmażonym z przyprawą gyros. Na kurczaczka spada deszczyk  kukurydzy, ogórka konserwowego i  nasz dzadzyk czyli: jogurt naturalny zmieszany z majonezem. Przyprawiony: bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Czosnek do naszego dzadzyka. Dużo czosnku.

Tortellini z grzybami - po prostu zmieszane ze sobą surowy ogórek, pomidor, kukurydza, pietruszka, makaron tortellini i majonez

Sałatka no name - sparzone wrzątkiem, pokrojone w paski pieczarki, ogórek konserwowy, jajko, duży por, pieprz, sól, majonez do smaku.





Były jeszcze kurczaki, żeberka i karkóweczka....


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...