Składniki:
petit beurre
pół litra mleka
szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
pół kostki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 paczka cukru wanilinowego
pół szklanki cukru
kajmak
krakersy
śmietana 30%
czekolada do ozdoby
Jak zrobić?
Spód prostokątnej blachy wykładamy ciastkami petit beurre. Na powierzchni ciastek rozsmarowujemy wcześniej przygotowaną ostudzoną masę karpatkową (do gotującego się mleka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, pół kostki masła, cukier oraz cukier wanilinowy. Mieszamy do powstania masy przypominającej budyń i odstawiamy do ostygnięcia). Na masę wykładamy kolejną warstwę petit beurre. Na ciastkach rozsmarowujemy kajmak i układamy warstwę krakersów później ubitą śmietanę. Stroimy czekoladą.
Prawda, że łatwe?
Jak dla mnie rewelacja, musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńkatarzynagotuje.blogspot.com
Usypiająca bomba kaloryczna :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto
OdpowiedzUsuń