8/20/2013

Jabłecznik






Jabłecznik to jedno z tych ciast, które będzie zrobione, zanim zdążymy się zastanowić czy faktycznie je robić. Absolutnie nie wymaga wysiłku, a będzie tak przepyszne, że zniknie z blachy w mgnieniu oka.
Recepturę znalazłam w starym zeszycie na przepisy, który moja mama założyła 25 lat temu. Ciasto wychodzi przepysznie wilgotne, a w całym domu unosi się fascynujący zapach wydobywający się z piekarnika.

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
margaryna kasia
6 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka

Jak zrobić?
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i zmiksować. Jabłka pokroić w plasterki lub w ćwiartki i umieścić je na cieście, którym wyłożona jest blacha. Jeżeli chcecie możecie zostawić trochę ciasta i stworzyć z niego kolejną warstwę pokrywającą jabłka.



8/18/2013

Sos Habanero





Ostra kuchnia to w dużej mierze ostre sosy, a przynajmniej papryczki, z których są zrobione. Fanatycy ostrego jedzenia wiedzą, że tolerancje organizmu na kapsaicynę (odpowiada za palące odczucia) można zwiększać. Trening czyni mistrza jak w większości z dziedzin. Lecz nie o to przecież chodzi, by traktować to jak sport. Porównałbym to do używek, bo podczas spożywania wydziela się hormon szczęścia, podobnie jak przy jedzeniu czekolady czy uprawianiu seksu. I stąd euforyczne spojrzenia z zalanych łzami oczu. Osoby, które nie lubią ostrego jedzenia, powiedzą, że nie czują smaku potrawy i że to żadna przyjemność.

NIE DLA NICH JEST TEN POST !!

Każdy, kto wgryzł się mocno w ten temat, odbywa podobną ścieżkę ostrej kariery. Najpierw miłość do pieprzu, potem papryczki jalapeno z octu (burger king, subway), po drodze często jakieś azjatyckie wynalazki, potem kolejne stopnie tabasco, aż dotrzemy do najmocniejszego sosu tabasco z papryczką habanero. Następnie zaczynamy lać tego na talerz coraz więcej. Butelczynki schodzą tak szybko, że zaczynamy się łapać za kieszeń. W tym punkcie zaczynamy kombinować. Asortyment sklepów dla zwykłych śmiertelników jest dla nas wspomnieniem z dzieciństwa. Teraz rozkminiamy kuchnię świata i sklepy internetowe, a w nich dużo droższe i dużo ostrzejsze sosy np. Blair's. Ma to ręce i nogi, bo znowu kropla załatwia sprawę. 

Tak czy siak, zrobiło się drogo i trzeba wydawać hajs na ostrą miernotę. Zupełnie niechcący zostałeś nałogowym chilli headem i pora własnym sumptem nakarmić bestię! 

Składniki:

5 suszonych pomidorów i 1/3 oliwy ze słoiczka
krzaczek świeżej kolendry
mango
6 ząbków czosnku
mała cebula
łyżeczka miodu
sól
ocet winny biały
160 g papryczek habanero
sok z 3 limonek
sok z cytryny
garstka papryczek bird eye

Jak zrobić?

Ilości są poglądowe, miksujecie, próbujecie i poprawiacie. Możliwości jest ogrom. Na koniec zagotujcie zblendowaną z oliwą całość, dodając wcześniej ocet tak, aby gęstość była zadowalająca. Sos można odcedzić przez sitko. 

Bez odcedzania wyszło około 1 litra sosu. Koszt około 25 zł. Poziom ostrości zdecydowanie wyższy niż najostrzejsze tabasko. Smak znakomity.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...