3/30/2013

Coconut Easter Egg

Wrzucamy krótki film instruktażowy jak zrobić kokosowe jajo. Jego fenomen polega na tym, ze pozbywamy się skorupy (jeśli jest również wody) bez naruszania struktury samego miąższu. Kokos zachowuje swój kształt więc warto już na etapie zakupów wybrać ten w kształcie jaja. Szlifierka kątowa jest bardzo pomocna ale bez użycia elektronarzędzi wykonanie zabiegu też jest możliwe, choć bardzo czasochłonne.

Składniki:

kokos
czekolada mleczna
mleko zagęszczone słodzone




3/27/2013

Babeczki.

Przepis na muffinki i babeczki w poście poprzednim, a dzisiaj trochę o tym jak się bawić barwnikami.  Barwniki spożywcze można dostać w cukierniach hurtowniach cukierniczych czy w internecie. Sprzedają je w różnych kolorach ale też pod różnymi postaciami bo np. w proszku, albo w płynie. Aaaa widzicie? Do zabawy w kolorowanki można jeszcze dokupić pisaki cukrowe dr.Oetker. I tak zaczyna się zabawa. Niestety bardzo brudna zabawa. Rzecz trzeba traktować naprawdę pieszczotliwie i sterylnie. Do farbowania żywności najlepiej używać jednorazowe rękawiczki.

Samarka z niewielką ilością proszku kosztuje około 8 zł i wystarczy na zabarwienie 10 kg. ciasta. Wystarczy naprawdę znikoma ilość pyłku aby zabarwić dużo niezabarwionego. Mając taki barwnik zrobicie popularnego potwora ciasteczkowego i tęczowy torcik. Jeżeli chodzi o potwora nic bardziej banalnego. 

Do stworzenia muffina potwora ciasteczkowego potrzebujemy:

muffinka (przepis na ciasto post wcześniej)
wiórki kokosowe
bita śmietana
barwnik spożywczy niebieski
biały i czarny pisak cukrowy

Sposób przygotowania:

Bitą śmietanę i wiórki kokosowe zabarwiamy niebieskim barwnikiem spożywczym. Wiórki delikatnie skrapiamy wodą aby barwnik mógł je w całości pokryć. Zabarwione odstawiamy do wyparowania do mikrofali. Gotową muffinkę smarujemy niebieską bitą śmietaną lub lukrem aby wiórki mogły się dobrze przykleić. Pisakami obdarzymy potwora wzrokiem. Musi też mieć ciasteczko więc nacinamy prawie gotową muffinkę  i do nacięcia wkładamy ciastko. Gotowe












Babki i babeczkiWielkanocne Smaki III

3/26/2013

Muffinki


Składniki:
2.5 szklanki mąki
2 jajka
1 szklana mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła

Sposób przygotowania:

Do pierwszej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i roztopione masło. Składniki z pierwszej i drugiej miski łączymy i miksujemy dokładnie.

Gotową masę nadkładamy do foremek (3/4 wysokości). Do każdej foremki możecie dorzucić wymarzone składniki, kawałki czekolady, orzechy, owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 min.

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy dowolnie, śmietaną, płatkami czekolady, owocami, wiórkami kokosowymi – czymkolwiek chcecie.  Muffinki poza tym, że świetnie smakują są świetną kolorową dekoracją na stół.










Babki i babeczkiWielkanocne Smaki III

3/22/2013

Szarańcza, baozi, cream corn czyli azjatyckie jedzenie uliczne.

Było trochę cicho bo nasz dwuszereg zdziesiątkowała grypa. Dzisiaj  kończy się konkurs kulinarny na stronie www.zmiksowani.pl w którym tym o to postem bierzemy udział. Potrawy mają być inspirowane azjatyckim jedzeniem ulicznym i takie są. Szczególnie przystawka czyli  Lady Gaga naszego dzisiejszego wystąpienia. Mamy nadzieję wpasować się w klucz, bo konkurencja nie śpi, a pierwszą nagrodą jest WOK ze stali węglowej.

Przystawka:
Szarańcze smażymy na głebokim oleju.

Zupa z kurczaka i kukurydzy:
Pierś z kurczaka wrzucamy do dwóch litrów zimnej wody i wstawiamy na ogień. W miseczce obok zalewamy gorącą wodą grzyby szitake z kilkoma plasterkami świeżego imbiru. (tak jak my, możecie zamienić grzyby szitake na grzyby mun)
Gdy mięso się ugotuje należy je wyjąć,  porozrywać na strzępy i znów wrzucić do garnka, tym razem w towarzystwie grzybów i imbiru. To jest też moment w którym dodajemy zmiksowaną  jedną puszkę kukurydzy.  Zupę gotujemy jeszcze około 10 min, zależy jak bardzo chcemy wygotować mięso. Aby  ją zagęścić możemy dodać łyżkę mąki rozrobionej z zimną wodą.  Przed zaserwowaniem dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy energicznie. Sól pieprz.

Baozi
Ciasto:
1Mąka przenna, 1/3 woda  drodże, szczypta cukru i soli, odstawić do wyrośnięcia.
Farsz: Mięso wieprzowo-wołowe, duża garść posiekanej kapusty pekińskiej, posiekana cebula i  kilka chlustów sosu sojowego.
Po zapakowaniu farszu w cebulki/cycuszki/saszetki whatever…  Gotujemy je na parzę około 20 min.






Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

3/19/2013

Candy apples

Przepis na candy apples jest banalnie prosty. Wystarczy rozpuścić cukier we wrzącej wodzie, dodać syrop owocowy i odrobinę cynamonu. W kąpieli z przygotowanej polewy obtoczyć jabłka nabite na patyczki i gotowe! W polewach i posypkach można rzeźbić do woli.










3/13/2013

Świeży makaron z serem pleśniowym i oliwkami i kurczakiem.

Spaghetti ze świeżego (niesuszonego) makaronu z dodatkiem chilli. Sprzedawany na tackach za trzy zł, gotuje się trzy minuty.

Sos: rozpuszczony w odrobinie śmietanki ser pleśniowy z dodatkiem oliwek i usmażonego z solą i pieprzem kurczaka.








3/08/2013

Tort czekoladowy.

Torcik złożony z dwóch warstw. Oblany polewą czekoladową.

Składniki do ciasta:

200g mąki pszennej
200g cukru
180g masła
2 jajka
1 łyżeczka, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
szczypta soli

Składniki na polewę:

200ml śmietanki kemowej (30%)
350g kremu orzechowego
4 łyżki masła

Sposób przygotowania ciasta.
W misce za pomocą miksera ubijamy jajka, masło i śmietanę. Do masy dodajemy przesypane przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy i dodajemy czekoladę roztopioną na parze. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku na blasze (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) przez 30 min w temperaturze 180 stopni.

Sposób przygotowania polewy.
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i mieszamy z kremem orzechowym i masłem. Mieszamy do rozpuszczenia. Jeżeli polewa jest za rzadka dodajemy kakao.


















3/06/2013

Bardziej niż subway.


Dzisiaj postanowiliśmy stworzyć coś zbliżonego do kanapek z subwaya. Wyszło jak zwykle  lepiej, więcej, mocniej i bardziej.  Bagiety podgrzewaliśmy w grillowym zapiekaczu,  z dodatkiem ostrej papryczki,  smażonych tłustych plastrów bekonu i piersi z kurczaka, sera, cebuli, oliwek, sera żółtego i sera pleśniowego. 













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...